Biologische zwembaden zijn een geëvolueerd type van zwemvijvers. Dit is het type dat het best past bij mensen die alle comfort wensen. Ze zijn bedoeld voor mensen die meer op luxe gesteld zijn: zij wensen een zwemparadijs voorzien van de nodige voorzieningen.
Biologische zwembaden passen volledig in de tendens naar "welness". Biologische zwembaden zien er ongeveer uit als klassieke zwembaden. Het enige belangrijk verschil zit in de filtering die hier 100% biologisch gebeurt. De wanden zijn meestal loodrecht. Meestal wordt er daarom gewerkt met beton en betonsteen als basisconstructie.
Onze biologische zwembaden en zwemvijvers worden voor 100% op natuurlijke wijze gefilterd. Biologisch filteren betekent reinigen met behulp van bacteriën. Deze bacteriën gaan afvalstoffen omzetten in door planten opneembare moleculen.
De verontreinigingen afkomstig van ingewaaide bladeren, stuifmeel, dode organismen etc. bevatten onder andere fosfaatverbindingen en ammoniak. De giftige ammoniak wordt door de werking van in de filter groeiende bacteriën omgezet in minder giftig nitriet en vervolgens in het zo goed als niet giftige nitraat. De uiteindelijke restproducten van de biologische afbraak zijn fosfaat en nitraat. Beide moleculen zijn belangrijke meststoffen voor planten, die deze stoffen gebruiken om te groeien.
Een groot voordeel van biologische filtering is dat het gaat om een trage filtering. Dat betekent minder energieverbruik. De pompen draaien continu, dag en nacht. En... wij kiezen steeds voor erg energiezuinige pompen van Messner. Onze zwemvijvers worden gefilterd met behulp van een moerasbed.
Deze moerasfilterzone sluit aan vlak naast het zwemgedeelte of ligt er een eindje van verwijderd. De moeraszone kan aan het oog onttrokken worden. De filterende moeraszone wordt gevuld met gekalibreerde lava. Dit gesteente bevat holtes waarin nuttige bacteriën gaan leven. De planten die er bovenop gepoot worden verbruiken de gevormde voeding en sluiten de cyclus.
Skimmen (= het oppervlak afromen) is belangrijk, zeer belangrijk. Een groot deel van de vervuiling die in het water terecht komt doet dat van bovenaf. Als dat vuil weggehaald wordt vooraleer het zinkt betekent dit dat er minder vervuiling in de filterzone terecht komt. Daarom gebruiken wij al jaren skimmers van PondTechnics. Die zijn nauwelijks zichtbaar en heel gemakkelijk in onderhoud. Ze zijn erg interessant als aanvulling op het moerasfiltersysteem. Voor een nog mooier wateroppervlak en nog meer zwemgenoegen.
Wij kiezen bewust voor zwarte folie. Dat heeft verschillende redenen waarvan de meest belangrijke zijn: de hogere levensduur, het esthetische en het opslorpen van warmte. Zwarte Firestone EPDM rubberfolie gaat uitzonderlijk lang mee (vele tientallen jaren). Vijvers met een zwarte waterdichting zijn mooi, zien er natuurlijker uit en de reflecties van planten en omgeving zijn er het meest spectaculair. De zwarte wanden en bodem zorgen voor opslorpen van zonnewarmte. Dat betekent 4 à 6 ° Celsius meer in ons klimaat. En dat volledig gratis! Rubberfolie voelt zacht en aangenaam aan tegen de huid. De folie wordt zonder vouwen aangebracht en tegen de wanden gekleefd.
Om in het water te raken kiest men vaak voor een trapladdertje of voor een mooie klassevolle trap. De randafwerking gebeurt met blauwe hardsteen of een ander edel materiaal. Integratie van onderwaterverlichting zorgt voor nog meer zwemcomfort 's avonds en 's nachts. De onderwater sfeerverlichting wordt ingebouwd in de wanden. Het is verlichting op veilige laagspanning en tegenwoordig vooral LED (verbruikt zeer weinig energie). De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.
Een - ietwat - verwarmd zwemparadijs is pas echte verwennerij voor de meest veeleisenden. Het zwemseizoen wordt beduidend in tijd verlengd en ook wanneer het weer in de zomer wat tegen zit kan men comfortabel genieten van het aangenaam aanvoelend water. Water verwarmen op klassieke wijze vraagt echter veel - dure - energie. Gelukkig kan ook deze echte luxe nu met minder energie. Men kan bijvoorbeeld een warmtepomp installeren. Het principe rust op het gegeven dat er minder energie nodig is om koude op te wekken dan om warmte op te wekken.
Vraag naar de mogelijkheden!
Onze echt ecologische zwembaden en zwemvijvers zijn vriendelijk, zowel voor de mens als voor de natuur. Er worden geen chloorderivaten toegevoegd en erin zwemmen is aangenaam, heel anders en erg relaxerend. Wat een paradijselijk gevoel is het een verfrissende duik te nemen 's morgens of in de namiddag. Het zachte water zonder chloor is al balsem voor de huid van de zwemmers. Een enorm voordeel ten opzichte van een klassiek zwembad is dat men het hele jaar rond geniet van deze zwemvijvers, mooi weer of niet. Het spel van de weerspiegeling wolken en van gebouwen, het wuiven van de irisbladeren in de wind, kleine details zoals een waterspuwer… wat zijn ze prachtig en aanlokkelijk!